

برگزار شده توسط : دانشگاه مازندران
دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
نگاهی به صابئین مندائی از دیدگاه تاریخی و باستان شناسی
محمدرضا ملکی , رضا عطائی
صحبت در مورد اقوام و فرهنگ های قدیم ، بدلیل نبود اطلاعات کافی همیشه در هر برهه ای از زمان کاری بس دشوار بوده است. صابئین مندائی نیز از این امر مستثنا نبوده است. این قوم کهن که در قرآن کریم به اهل کتاب از آنها یاد شده است پیش از این بدلیل سابقه سکونتشان یکی از اقوام تاریخی در دنیای باستان بحساب می آیند. بسیاری از اطلاعات در مورد این قوم به اوایل اسلام بر میگردد و منابع قبل از اسلام اطلاعات روشنی را در اختیار ما نمیگذارد. صابئین قومی آرامی هستند که سکونت اولیه ی آنان را مصر و فلسطین که بویژه از کناره های رود اردن به سرزمین های دیگر همچون ایران و عراق گسیل پیدا کرده اند. بر اساس اطلاعات تاریخی بنظر میرسد که صابئین مندائی و صابئين حرانی دو گروه متفاوت باشند که گروه اول همان گروهی است که در قرآن به اهل کتاب معروفند و آداب و سنن دینیشان غسل تعمید و آب جاری است که از اهمیت زیادی برخوردار است. اما صابئین حرانی بر خلاف صابئین مندائی به ستایش اجرام آسمانی گرایش داشته و بنا به شرایط سیاسی و اجتماعی بوجود آمده در آن زمان خود را به صابئین مندائی نسبت داده اند. زیرا حران قبل از ظهور اسلام مرکز عبادت سن خدای ماه بوده و بعد از ظهور اسلام مجبور به تغییر دین خود کرده اند تا بتوانند به زندگی خود ادامه دهند. اطلاعات ما در مورد مذهب این قوم همانند اقوام کهن دیگر بسیار پراکنده است و تفسیرهای متفاوتی از دین آنان در دسترس است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد. هدف نگارندگان در این پژوهش علاوه بر دیدگاه تاریخی، به جایگاه باستان شناسی این قوم در خوزستان (شوشتر)، خواهد بود که معبد نیایشگاهی بدست آمده از آن کمکی هرچند ناقص را در مورد معماری این قوم در دسترس پژوهشگران میگذارد.
صابئین مندائی ، حران ، نیایشگاه صابئین، مذهب
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , نگاهی به صابئین مندائی از دیدگاه تاریخی و باستان شناسی , دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران

تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
تماس با ما
آدرس: مازندران - بابلسر – خيابان پاسداران – سازمان مركزي
تلفن: 01135303000
دورنگار:01135334253
کد پستی: 13534 – 47416
رایانامه: info@umz.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به همایش نگار میباشد. (همایش نگار نسخه 11.0.0)