

برگزار شده توسط : دانشگاه مازندران
دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
نسخ خطی و ارتباط آن با هنر تذهیب (مطالعه تطبیقی در سه دوره تیموری، صفویه و قاجار)
ندا رسولی
هدف پژوهش: این پژوهش با هدف بررسی سه نسخه خطی ارزشمند ادبی و ارتباط آن با هنر اسلامی تذهیب و تطبیق آنها با یکدیگر صورت گرفته است. هنری که در معماری و کاشیکاری و دیگر هنرهای صناعی جایگاه خاص خود را دارد. این پژوهش با بررسی صفحات افتتاحیه نسخههای خطی که شامل صفحات مُذَهب دیباجه و لوحهای مذهب آغازین نسخ مربوطه به سه دوره تاریخی رشد و اوج تذهیب در ایران بوده است ، سعی در شناساندن آن به هنرمندان و دوستداران نسخ خطی ادبی و هنر تذهیب در سرتاسر دنیا خواهد داشت. روش پژوهش در این مقاله با رویکرد توصیفی _ تحلیلی صورت گرفته و اطلاعات از طریق منابع کتابخانهای و گردآوری تصاویر و جداسازی نقوش و خطوط موردنظر جمعآوری شده است. در این پژوهش در ارتباط با زمینه های اجتماعی و فرهنگی رشد هنر و بررسی و مطالعه مولفه-های شاخص در هنر تذهیب در نسخ ادبی، در سه عصر تیموری، صفوی و قاجار پرداخته شده است. یافتههای بدست آمده از پژوهش نشان می دهد زیباترین نسخ ادبی این سه دوره و ساختار عناصر بصری آنها شامل انواع نقوش تزئینی اسلیمی، ختایی، هندسی و خوشنویسی بوده است. نقوش اسلیمی بیشترین نقوش تزئینی را دربردارد و بعد از آن گلهای ختایی، نقوش هندسی بیشترین کاربرد را در صفحه نسخه های خطی دارد و لاجورد و طلا غالبترین رنگهای بهکار رفته در این آثار است. استحکام، منطق، نظم و ریتم، تقارن، ترکیببندیهای ساماندهیشده، صفحهآراییهایی بر مبنای تناسبهای طلایی از جمله مؤلفههای برجسته نسخههای مورد مطالعه هستند. در انتها باید گفت نسخه های ادبی این دوران ارتباط تنگاتنگی با آرایه های تزئینی در ایران داشته است. یکی از موارد فوق یعنی نسخه شماره بازیابی() به دلایل گفته شده و اهمیت دوره تاریخی خود اثر ، جزو لیست میراث مستند جهانی به ثبت رسیده است.
تاریخ هنر، نسخ ادبی، تذهیب ، نقوش، تجزیه و تحلیل.
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , نسخ خطی و ارتباط آن با هنر تذهیب (مطالعه تطبیقی در سه دوره تیموری، صفویه و قاجار) , دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران

تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
تماس با ما
آدرس: مازندران - بابلسر – خيابان پاسداران – سازمان مركزي
تلفن: 01135303000
دورنگار:01135334253
کد پستی: 13534 – 47416
رایانامه: info@umz.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به همایش نگار میباشد. (همایش نگار نسخه 11.0.0)