

برگزار شده توسط : دانشگاه مازندران
دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
بررسی و مطالعه اشیاء مفرغی لرستان از منظر نمادشناسی؛ مطالعه موردی نقش مار
زهرا چراغی , رضا رضالو , علی کریمی کیا
جستجو و کنکاوش در آئینهای کهن باستانی در هر قوم و ملتی، منجر به تبعین ویژگیهای زیستی و فرهنگی آن مردمان شده است و نمادشناسی اشیاء به جای مانده به تحقق این امر کمک شایانی کرده است. اشیاء مفرغی لرستان از جهت نمادشناسی به چهار دسته تقسیم میشوند: نقوش حیوانی، نقوش گیاهی، نقوش انسانی و نقوش هندسی. نقش مار در میان نقوش و نمادهای مورد استفاده دیده میشود. در بیشتر فرهنگهای کهن باستانی، مار از قدیمیترین نمادهای جانوری با مفاهیم پهناور است. هینز نقش مار را یک نقشمایه راستین از هنر عیلام میداند و بر این عقیده است که حتی سفالینههای هزاره سوم و چهارم ق.م نیز منقوش به نقش مار هستند که این نقش برروی کوزهها به عنوان نماد حراست در برابر ابلیس ظاهر میشود. رمزگونه بودن مار و مفهوم دو سویه آن منجر شده، انسان درک و تشخیص مخالفی از مار داشته باشد و از یک سو آن را شیطان بدخواه که باعث مرگ میشود و از طرفی سودمند و حتی تا مرز خدایی، بزرگ و با ارزش به شمار آورد. نگارش پیش رو به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانهای صورت گرفته و در این نگارش، اشیایی انتخاب شدهاند که تصویر آنها جهت نمادشناسی، مربوط به موضوع مورد مطالعه باشد. پژوهش حاضر در تلاش است اشیاء مفرغی که با نقش مار مزین شدهاند مورد بررسی و مطالعه قرار دهد. هنر مفرغ سازان لرستان علاوه بر این که یک هنر بومی به شمار میرود از دیگر فرهنگها همچون بینالنهرین، آشور و قفقاز تاثیر پذیرفته است.
مار، نمادشناسی، اشیاء مفرغی، عصرآهن، لرستان.
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , بررسی و مطالعه اشیاء مفرغی لرستان از منظر نمادشناسی؛ مطالعه موردی نقش مار , دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران

تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
تماس با ما
آدرس: مازندران - بابلسر – خيابان پاسداران – سازمان مركزي
تلفن: 01135303000
دورنگار:01135334253
کد پستی: 13534 – 47416
رایانامه: info@umz.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به همایش نگار میباشد. (همایش نگار نسخه 11.0.0)