برگزار شده توسط : دانشگاه مازندران
دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
بر هم کنش متن و نگاره های داستان زال و رودابه در مکاتب نگارگری ایران، هند و عثمانی
فتانه محمودی , فاطمه یزدانی
ادبیات و نگارگری همواره به عنوان دو منبع اصلی شناخت هنر و تمدن ایران در طول تاریخ پیوند جدا نشدنی با یک دیگر داشته اند. از مشهورترین این پیوند میان متون ادبی و تصویر می توان به نسخه های متعدد مصورسازی از روایات شاهنامه ی فردوسی اشاره کرد. داستان زال و رودابه که در آن با مهارتي خاص روایتی غنایی با حماسه درهم آميخته، یک روایت از این مجموعه ی غنی است. این پژوهش با هدف تحلیل تاثیرپذیری چگونگی مصورسازی داستان زال و رودابه از مکاتب هنری عصر خود و تبیین میزان موفقیت هر نگاره در بازنمود درون مایه داستان، با مطرح کردن این پرسش که از میان نگاره های انتخابی کدام یک میزان بیشتری از تناسب را با متن داستان مرجع دارد؟ و نوآوری را در اثر خود به کار برده است؟به جست و جوی ویژگیهای تصویری مصورسازی داستان زال و رودابه در شاهنامه های مصورسازی شده متعلق به سه منطقه ایران، هند و ترکیه پرداخته و شیوه طراحی، رنگ، ساختار، عناصر موجود در تصویر، فضای کلی و تاثیر نهایی آنان بر مخاطب در این نگاره ها را مورد بررسی قرار داده است. نتایج حاصل شده بیان گر تلاش هنرمندان هر مکتب در وفاداری به روایت اصل داستان فردوسی است، اما به گونه ای که در پرداخت به جزییات صحنه پردازی و فضاسازی تاثیر پذیری از سبک ها و مکاتب زمان هنرمند دیده میشود.
شاهنامه، زال و رودابه، نگارگری ایرانی، مضامین ادبی، ترکیب بندی
برای لینک دهی به این مقاله، می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است :
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:
, 1400 , بر هم کنش متن و نگاره های داستان زال و رودابه در مکاتب نگارگری ایران، هند و عثمانی , دومین کنفرانس ملی دوسالانه باستان شناسی و تاریخ هنر ایران
تاریخ برگزاری : 29 ارديبهشت ماه 1400
تماس با ما
آدرس: مازندران - بابلسر – خيابان پاسداران – سازمان مركزي
تلفن: 01135303000
دورنگار:01135334253
کد پستی: 13534 – 47416
رایانامه: info@umz.ac.ir
© کلیه حقوق متعلق به دانشگاه مازندران میباشد. (همایش نگار نسخه 10.1.1)